cemal sureya
cemal süreya

Soyadından bir harf kaybeden şair kimdir?

Soyadından bir harf kaybeden şairimiz Cemal Süreya ‘dır. İddiaya girmekten çok keyif alır ve sık sık yakın çevresi ile çeşitli iddialara girermiş. Bir gün yine bir arkadaşı ile iddiaya girmiş ve kaybetmesi halinde soyadından bir harfi sildireceğini belirtmiştir.

CEMAL SÜREYA

Türk edebiyatının en önemli şairlerden Cemal Süreya, şiirlerini okuyan her insanı aşka inandırmayı başaran etkileyici şiirleriyle tanındığı kadar bir iddia sonucu soyadından bir harf sildirdiği için de oldukça tanınmıştır. Gerçek adı Cemalettin Seber olan Cemal Süreya, etkileyici hayat hikayesi ile birçok insanın hayranlığını kazanmıştır. Soyadında ki bir harfi sildirmesinin sebebi bir kenara, Cemal Süreya’yı yakından tanımak şiirlerini okurken hissedeceğiniz duyguları daha da kıymetli kılacaktır. Peki, Cemal Süreya kimdir?

Cemal Süreya’nın Çocukluğu

Cemal Süreya, Erzincan’ın Pülümür ilçesinde dünyaya gelmiştir. 1931 de doğduğuna birçok kaynakta rastlarsınız fakat doğum tarihinin ay ve gün bilgisi bilinmediği için bu bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Doğum tarihinin net bilinmiyor olması da onu diğer şairlerden farklı kılan bir başka özelliğidir.

Cemal Süreya’nın yaşadığı zor hayat daha o çocukken Erzincan’da çıkan Dersim isyanı sonrası ailesiyle birlikte sürgün edilmesiyle başlar. Dersim isyanı, Dersim Aşiretleri ile Türk Devleti arasında ki fikir ayrılıkları yüzünden yaşanılan ve onlara göçten başka seçenek sunmayan bir olay olmuştur. Bilecik’e sürgün edilmesinden kısa bir süre sonra da 23 yaşında ki gencecik annesinin ölümü ona hayatta ki ikinci sert tokatı atar. Memleketinden kopmasının hemen ardından annesini de toprağa veren Cemal Süreya, daha bunların üstesinden gelememişken üvey annesi ile tanışmak zorunda kalır. Üvey annesinin baskısı ile anne yokluğunu daha da fazla hisseden Cemal Süreya, daha sonra şiirlerinde de bu yokluğu ve özlemine sık sık yer vermiştir.

Bu yazımıza göz at; Tartışmacı Anlatım Biçiminin 12 Belirgin Özelliği

Cemal Süreya’nın Okul Hayatı

Cemal Süreya lise çağına geldiğinde parasız yatılı sınavlara girmiş ve kazanmıştır. Babası bilgi sahibi olmadan, habersiz katıldığı ve sonunda kazandığı sınav ile İstanbul Haydarpaşa Lisesi’ne gitmeye hak kazanmıştır. Cemal Süreya, edebiyat ve genel kültür bakımından kendini her zaman yetiştirmiş ve bunu eserleri ile de süslemiştir. Hiç zaman kaybetmeden, önünde ki engelleri usulca aşıp hep hayal ettiği yazılarını yayınladığı dergiyi çıkarmıştır. Lise bittiğinde, Ankara Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi maliye ve iktisat bölümünü okumuş ve başarıyla bitirmiştir.

Cemal Süreya ve Evlilikleri

Cemal Süreya üniversite okurken evlendiği Seniha hanım ile aralarında ki eğitim düzeyi farkı ve yaşadıkları maddi zorluklar yüzünden sık sık kavga ediyorlardı. Evliliklerini yıprattıkları bu kavgalar sonucunda kim olduğu bilinmeyen biriyle aşk yaşadığı iddia edilen Cemal Süreya ünlü şiiri Üvercinka’yı da aynı gizemli kadın için yazmıştır. 1955 yılında kızı Ayşe doğmuştur fakat bu olay Seniha Hanım ile sorunlarını çözmemeye yetmemiştir. Müfettiş yardımcısı olarak atanmasının ardından 1957’de babasının ölümü ile de oldukça sarsılmış ve Sizin Hiç Babanız öldü mü şiirini yazmıştır. Bir süre sonra da Cemal Süreya ile Seniha Hanım boşanmıştır. İlk kitabını Üvercinka’yı çıkartmasının ardından askerliğini de tamamlayıp 10 yıl sonra Zuhal Hanım ile evlenmiştir.

cemal sureya
cemal süreya

Memo ismini verdiği oğlu dünyaya gelmiş fakat yine kıskançlık sorunları ile yıpranan evliliğine son vermiştir. Ardından aşık olduğu Güngör Hanım’la 1 sene sürecek olan evliliğini yapmıştır. Çeşitli sebepler ile bu evliliğinde sonuna gelen Cemal Süreya, tekrar Zuhal Hanım’la bir ilişkiye başlamıştır. Ancak yürütememiş ve son eşi olan Birsen Hanım’la evlenmiştir. Birçok kişinin ismini duyduğu Tomris Uyar, Cemal Süreya’nın yaşadığı en büyük aşk olarak tarihe geçmiştir. Tomris Uyar da Cemal Süreya gibi evli iken başlayan bu ilişki,3 sene sürmüş ve büyük aşk adına yazılan bütün mektuplar Cemal Süreya tarafından yırtılmıştır. Tomris Uyar daha sonra Turgut Uyar ile aşk yaşamaya başlamıştır. Son eşi Birsen Hanımla düzenli ve sakin hayatına kavuşan Cemal Süreya 1982 yılında emekli olmuştur.

Oğlu Memo’nun uyumsuz hareketleri ve çıkardığı sıkıntılar ile başa çıkmaya çalışan Süreye, son dönemlerinde alkole başlamış ve en sonunda alkol koması sebebiyle 9 Ocak 1990’da hayatını kaybetmiştir.

Cemal Süreya Neden Soyadını Değiştirmiştir?

Cemal Süreya iddiaya girmekten çok keyif alır ve sık sık yakın çevresi ile çeşitli iddialara girermiş. Bir gün yine bir arkadaşı ile iddiaya girmiş ve kaybetmesi halinde soyadından bir harfi sildireceğini belirtmiştir. Hafızasına çok güvenen ve bununla oldukça övünen Süreya, maalesef ki bu iddiayı kaybetmiştir. Bu kaybediş Süreyya soyadının Süreya olarak değişmesine sebep olmuştur.

 

Bu yazılarımıza göz at

Hakkında Tolwon.Com

İnsanların en hayırlısı insanlara faydası olandır. Türk Edebiyatına dair her şey tolwon.com 'da sizleri bekliyor..

İlginizi Çekebilir!

kpss genel kültür

Kpss Genel Kültür Soruları Nasıl Çözülür

Kpss Genel Kültür Soruları Nasıl Çözülür, Devlet memuru olmak için önümüzde bulunan engel KPSS… Kimine …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir