Edebiyat eleştirmeni olmanın ilk önceliği objektiflik, yani tarafsız olan bir bakış açısıdır. Edebi eleştirmenlerde eleştiri yapılacak metin ve yazar hakkında önceden bilgi sahibi olmak kısmen yapacağınız eleştirinin kalitesini arttırır ancak yazara karşı olan eski bilgiler, onun hakkında görüş ayrılığına düşme gibi etkenler yapmış olacağınız eleştiriyi zedeler. Edebiyat eleştirmeleri için belli bir düzeyde bilgi birikimi olması şarttır, bir işi ve bir emeği eleştirmek için doğru olanı veya doğru olması gereken halini bilmek yapacağınız eleştirinin eleştirel boyutunu arttırmanızda sizlere yardımcı olur.
Eleştiri sadece bir konuyu yermek için yapılmaz, bir eseri eleştirmek demek onun iyi ve kötü yanlarını söylemek, bir yana geliştirilebilir yönlerini de açığa vurmaktan gelir. Bu olgu literatüre yapıcı eleştiri olarak geçer. Her edebiyat eleştirmeni objektif olup bunun yanı sıra yapıcı eleştiri yapacak kadar bilgili olmalıdır. Bilgi olmadan bir eleştirinin hükmü de olmaz. Edebiyat eleştirmenleri yazılarına kaleme alırken birçok unsura dikkat etmesi gerekir.
Edebiyat Eleştirmeninin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
- Dönemin şartları
- Yazarın görüşü
- Eserin yazılış amacı
- Objektif bakış açısı
- Daha nitelikli bir yazının nasıl olacağını belirtme
Edebiyat eleştirmenliği kısmi bir şekilde zor iştir. Birey bu işi yapmaya kalkışmadan önce bu konuda yeterli olduğunu kendine ve çevresine kanıtlamalıdır. Yapacağı eleştirinin yanlış bir kısmı doğru olan eleştiri parçalarını görünmez kılacağından eleştirinin bitimine kadar aynı titizlikle yazıya devam etmelidir. Eleştiri yapılacak yazar veya şair direkt hedef alınmamalıdır, mevzu bahis olan eleştiri ilk önce esere daha sonra yazara şeklinde kendine bir yol belirlemelidir. Bunun nedeni eleştiri başlangıcından hedef olarak yazar alınırsa devamında tarafsız bakış açısının kaybedileceğindendir.

Bir edebi eleştirideki en önemli unsur ise eleştiren kişinin kendi dünya görüşünü yazısına aktarmamaktan geçer. Kendi doğrularıyla yapacağı bir eleştiri okuyucuya hitap etmektense sadece kendi görüşüne zıt gelen yanlışlarını irdelemek olur. Eleştiriyi yapacak kişinin genel kültür seviyesi iyi olmalıdır, iyi bir edebiyat eleştirmeni olmak yeterli bir bilgi birikimi, yeterli üslup ve tarafsızlık üçgeni etrafında şekillenirse eleştiri yapıcı bir eleştiriye dönüşür, bu ise yapılan eleştirinin doğruluğunu ve kalitesini arttırır.
cok yararlı 👍🏻👍🏻
Edebiyat a ilgi duyuyorum edebiyat eleştirmeni olmayı düşünmüştüm bi ara
Eleştiriyi yapacak kişi kova burcu olsun 🤣