Edebiyat, bir diğer anlamıyla yazın; bir duygu, düşünce ya da olayı dil aracılığıyla süsleyerek estetik bir biçimde dışa aktarma sanatıdır. Edebi yazı niteliğinde yazı yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Edebiyat ile ilgilenen kişiler geniş başlık altında edebiyatçıdır ama bir şair, yazar, fıkracı ya da denemeci olabilirler. Bir edebiyatçının amacı bilgi vermek değildir, kelimeleri kullanarak ortaya sanatsal değerler çıkarmaktır.
“Edebiyat Yapmak” Ne Demek?
“Edebiyat yapmak” mecazi bir anlam taşımaktadır. Amaç, bir konuyu açıklamak değil de laf kalabalığı ile süslü ve gereksiz kelimeler kullanarak karşı bireyi ikna etmeye çalışmak, kendi düşüncelerini karşı tarafa kabul ettirmek demektir.
Edebiyat Yapma Ne Demek?
Halk ağızıyla, gereksiz yere özlü, güzel sözler söylemektir. Karşında bulunan kişinin laflarına uyuz kapıp, laf atmak, laf ağzı yapmak demektir.
Edebiyat Nasıl Yapılır?
Sözlü edebiyatın ana malzemesi dildir. Dil ile yapılan her konuşma ve yazışma bir edebi metin niteliği taşımaz. Bir metinin edebi değerde olması için ve “Edebiyat yapmak” için belli bir bilgi birikimi, çeşitli bir kelime dağarcığı ve geniş bir genel kültüre sahip olmalıdır. Genel Kültür, bir topluma yön veren olaylar diye tanımlansa da çok geniş bir alana hitap etmektedir. Edebiyatçılar, bir cambaz edası ile kelimelerle oynar, süslü kelimeler ve abartılı terimler kullanarak edebiyat yaparlar. Nasıl her eser yazan birey bir edebiyatçı değilse her edebiyatçı da edebiyat yapmaz.

Edebiyat ve edebiyat yapmak birbirinden farklı şeylerdir. Sözde edebiyat adı altında afili kelimeleri kullanan herkes edebiyat yapmış olmazlar. Uzun kelimelerle cümleleri süslemek ve düşündürücü, anlaşılması zor kelimeler kullanarak edebiyat yapan insanlar keyifle dinlenirler. Çünkü gerçek bir edebiyatçı ne kadar karmaşık bir şey anlatırsa o kadar ilgi görür. Her edebiyatçının üslubu, anlatım tarzı farklıdır. İyi bir edebiyatçı olmak için öncelikle iyi bir okur olunmalıdır. İyi bir okur, edebi bir metin okuduğunda yazarını tahmin edebiliyorsa bu edebiyatçının anlatım tarzı ve üslubunun özgün olması sayesindedir.
Edebiyat Yapmak Deyimi Cümle İçinde Nasıl Kullanılır?
“Edebiyat yapmayı bırak da adamakıllı iki laf edelim” cümlesinde anlatılmak istenen asıl şey, artık gereksiz konuşma da doğru düzgün sohbet edelimdir. Kişi gereksiz kelimeler kullanarak asıl konuyu saptırır.
Emeği geçen herkese çok teşekkürler faydalı bir yazı olmuş 👍👍
Ortaokul da türkçe hocamız edebiyat boş yapmaktır demişti
Faydalı bilgi hazırlayanin eline sağlık
Başlığı görünce aklıma gelen tüm sorulara yanıt veremez diye düşünüyorum fakat girince sorulara yanıt ve artı olarak farklı bilgiler öğreniyorum. Teşekkürler…