Edebiyatın Nasıl Bir Dünyası Vardır?
edebiyatın dünyası

Edebiyatın Nasıl Bir Dünyası Vardır? Edebiyat Dünyası Nedir

Edebiyatın ucu bucağı olmayan, insanları hayal gücünün en üstüne çıkaran, hem ruhen hem güzel dille yazılmış bir şiir ya da düz yazı eserse kültürel zevk veren muhteşem bir sanattır. İnsanlara psikolojik anlamda da yoğun bir haz yaşatmaktadır. Edebiyatın her kolunun başka bir dünyası vardır. Sadece farklı dalların değil; her yazarın, her şairin, kendine göre üslubunun bile ayrı bir dünyası vardır.

Bütün Edebi Dallar Aynı Zevki Verir Mi?

 Elbette ki bir insan yediği her şeyden nasıl fark alıyorsa edebiyatın her dalından da farklı bir zevk almaktadır. Edebiyat büyülü bir dünyanın kapısını, insanların hayal gücünün yettiği; daha doğru bir tanımla insanların hayal gücünün gidebildiği yere kadar götüren bir araçtır. Bu araç bazı insanlar için amaç da olabilmektedir. Edebiyat bilmek bir insana dünya görüşü katmaktadır. Yine edebiyat bilmek bir insana genel kültür katmaktadır. Edebiyatı sadece bilmek değil yaşamak da en az bilmek kadar zevk vermektedir.

 Edebiyatın Büyülü Dünyasının Kapıları Nasıl Aralanır?

 Sanatın birçok farklı dalı olduğu gibi edebiyatında birbirinden farklı birçok kolu vardır. Edebiyat hem bir sanat hem bir bilimdir. İnsanlar ister edebiyatın bilim kapısına ister sanat kapısına yönelebilmektedir. Edebiyatta; şiirin ayrı tadı, şarkının ayrı tadı, hikayenin ve romanın da ayrı bir tadı vardır. Şiir, az ve öz cümlelerle insanın ruhunu besleyen bir sanattır. Bazen gündelik hayatın sorunlarında, bazen aşk dolu bir şiirde, bazen ağacı, güneşi anlatan bir şiirde insan kendini bulabilmektedir.

Edebiyatın Nasıl Bir Dünyası Vardır?
edebiyatın dünyası

Roman ve hikayenin ise büyülü dünyası; bazen hiç tanımadığın bir insanın yerine, kalbine kendini koymaktan geçer. Bazen olayların akışında kaybolmaktan geçer. Bazen yazılan bir şarkıda insan eski aşkını hatırlar, bazen bir şarkı bir kokuyu dahi hatırlatabilir nitelik taşır. Edebiyatın dünyası insan istediği sürece büyülü olmaktadır. Bir kere edebiyatın büyüsünü keşfeden insanlar ise o dünyadan kolay kolay kopamamaktadır.

 Her yeni işe başlamanın zor olduğu gibi edebiyattan uzak bir kişinin de bu dünyaya girmesi biraz zaman alacaktır. İnsanlar kendi zevklerini keşfedip, sevdikleri alan üzerinden edebiyatın kapılarını açabilmektedirler.

 

Bu yazılara göz at

Tartışmacı Anlatım Nedir?

Destan Nedir?

Birinci Dönem Tanzimat Edebiyatı

Hakkında Tolwon.Com

İnsanların en hayırlısı insanlara faydası olandır. Türk Edebiyatına dair her şey tolwon.com 'da sizleri bekliyor..

İlginizi Çekebilir!

Dilbilgisinde Zarf Nedir? 5 Zarf Türleri Açıklaması

Zarf diğer adıyla “belirteç” dil bilgisinde yer alan sözcük türlerinden biridir. Eylem yöneltilen soruların cevabı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir