22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi oldukça kanlı sonuçlanmış ve Sakarya melhame-i kübra olarak anılmıştır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çok büyük ve kanlı savaş olarak nitelendirilen Sakarya Meydan Muharebesi Türk Kurtuluş Savaşı’nın genel kültür açısından en önemli muharebelerinden birisi olarak kabul edilmektedir.
Kanlı Savaş
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çok büyük ve kanlı savaş olarak nitelendirilen Sakarya Meydan Muharebesi Türk Kurtuluş Savaşı’nın genel kültür açısından en önemli muharebelerinden birisi olarak kabul edilmektedir.
Sonun Başlangıcı
I. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanmasını hedefleyen Sevr Barış Antlaşması Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmemiş ve Kurtuluş Savaşı başlatılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda güney ve doğu cephelerinde Fransızlar ve Ermenilere karşı başarılar kazanılmış ve Türk ordusu yönüne batı cephesinde bulunan Yunan ordusuna çevirmiştir.
Yunan ordusu İngilizlerin de desteğiyle, bugün Ankara sınırları içerisinde bulunan Polatlı ilçesine kadar gelmiş ve taarruzda kullanılan top sesleri Ankara’dan duyulmaktaydı. Yunun ordusunun ilerlemesi sonrasında Türk ordusunun Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilerek savunma hattı oluşturulması emri verilmiştir.
Yunan ordusunun ilerlemesi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekilleri arasında tartışmalar yükselmiş ve Meclis’in Kayseri’ye taşınması bile gündeme gelmiştir. Tartışmaların sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tüm yetkileri devredilmiş ve başkumandanlık unvanı verilmiştir.

Yunan orduları 14 Ağustos – 23 Ağustos tarihleri arasında Türk ordusuyla karşılaşmaksızın ilerlemiş, bu durum ise Türk ordusunun keşifçileri tarafından tespit edilmiştir. Bu durum Yunan ordusunun en büyük stratejik hatalarından birisi olup Türk ordusunun bu ilerleme hakkında bilgi sahibi olması savunma hattını oluşturması için oldukça yardım sağlamıştır. 23 Ağustos’ta Yunun orduları ile Türk orduları karşılaşmış Yunan ordusunun taarruzları başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
Taarruz çabaları sonuçsuz kalan Yunan ordusu 2 Eylül 1921 itibariyle stratejik bir öneme sahip olan Çal Dağı’nı ele geçirmiş, fakat Türk ordusu alan savunması yaparak Yunan ordusunun daha ileriye gitmesini engellemiştir. Yunan ordusu 9 Eylül’e kadar taarruzlarını devam ettirse de taarruzların sonuçsuz kalması nedeniyle taarruzdan vazgeçerek bulunduğu hattı savunmaya karar vermiştir.
Türk ordusu 10 Eylül tarihini de bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından idare edilen taarruzlar sonucunda Yunan ordusunun savunma için tertiplenmesini engellemiş ve Çal Dağı’nı geri almıştır. Yunun ordusu Ankara’nın 50 kilometre kadar yakınından geri çekilmiştir. 13 Eylül’e kadar devam eden Türk ordusunun taarruzları sonucunda Yunan ordusunun Afyon-Eskişehir hattının doğusuna kadar çekilmesi sağlanmıştır. Çekilen Yunan ordusunu takip etmek amacıyla birlikler oluşturulsa da istihkam ve teçhizat yetersizliği nedeniyle taarruzlar durdurulmuştur.
En Büyük Zafer
22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi oldukça kanlı sonuçlanmış ve Sakarya melhame-i kübra olarak anılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi, Türk tarihi için oldukça önemli bir değere sahip olup bu muharebe sonrasında Yunan ordusu savunma haline Türk ordusu savunma halinden taarruz haline geçmiş ve Kurtuluş Savaşı’nın sonunun başlangıcı olmuştur. Sakarya Meydana Muharebesi’nin önemini İsmail Habip Sevük şu sözlerle ifade etmiştir; “3 Eylül 1683 günü Viyana’da başlayan çekilme, 238 sene sonra Sakarya’da durdurulmuştur.” Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Atatürk’e mareşal unvanı verilmiş ve Atatürk istifasından sonra ilk defa tekrar askeri rütbeye kavuşmuştur.
Türk edebiyatın derinliklerine inmek ve eğitim içerikli bilgilerin tek adresi edebiyasa.com’dur, Edebiyasa olarak sizlere doğru bilginin adresi olmayı hedefliyoruz. Bizlere destek vermek için lütfen yazılarımızı sosyal medya mecralarında paylaşım yapabilir ya da iletişime geçip bizlere bağış yapabilirsiniz.