ibrahim sinasi

Hangi Yazar Noktalama İşaretlerini İlk Defa Bir Tiyatro Eserinde Kullanmıştır? Şinasi

Şinasi, Hangi Yazar Noktalama İşaretlerini İlk Defa Bir Tiyatro Eserinde Kullanmıştır?, Noktalama işaretini ilk kullanan yazar, İlklerin insanı, gazeteci, şair ve yazar İbrahim Şinasi. Tanzimat’ın ilanı ile başlamış Batılılaşma sürecine öncülük etmiş bir isim.

İbrahim Şinasi Kimdir?

 5 Ağustos 1826’da, İstanbul’da dünyaya gelmiş olan İbrahim Şinasi, birçok ilke imza atmış başarılı bir yazar ve Türk gazetecidir. Arapça, Farsça ve Fransızca bilen İbrahim Şinasi, 1860 senesinde Agah Efendi ile birlikte Tercüman-ı Ahval gazetesini çıkararak edebiyatta birinci ve ikinci dönem olarak ayrılan Tanzimat Dönemini başlatmıştır. Bu sayede Türk edebiyatında dil, edebiyat ve düşünce yapısının gelişimine katkıda bulundu. Birçok genel kültür sorusunda bu sayede yer buldu. Bu dönem içerisinde birçok ilke imza attı. Fransız şairlerden çeviriler yaptı, bu şekilde Batılılaşma sürecini daha da kolaylaştırdı. Eski nazım biçimleriyle yazdığı şiirlerinde yeni dönem düşüncelerine yer verdi. Bu sayede bu dönem herkes tarafından anlaşılır bir hale geldi.

ibrahim sinasi

Noktalama İşaretlerini İlk Kullanan Kişi

Noktalama işaretini ilk kullanan yazar, İlklerin insanı, gazeteci, şair ve yazar İbrahim Şinasi. Tanzimat’ın ilanı ile başlamış Batılılaşma sürecine öncülük etmiş bir isim.

İbrahim Şinasi’nin Edebi Kişiliği

 İbrahim Şinasi Batı Edebiyatının değer yargılarının hakkında bizim edebiyatımıza bilgi ve kazanım aktarımı konusunda çok yardımcı olmuş bir sanatçıdır. Edebiyatımızın zenginleşmesi konusunda eserleriyle gerçekten büyük bir rol oynamıştır. Gazeteci olması bu durumu biraz daha kolaylaştırmış, eğitici tarafı daha ağır olan bir nesir biçimini edebiyatımıza ve insanlarımıza tanıtmaya çalışmıştır. Bir yandan da yaptığı şiir çevirileriyle Batı dünyasının düşünce tarzını bize yansıtırken aynı zamanda da Fransız edebiyatıyla tanışmamıza yardımcı olmuştur.

Tüm bunları yaparken kendi milletinin edebiyat tarzına sırtını dönmemiş, yerli edebiyatımızın güzelliklerini de eserlerine sığdırarak muazzam bir sentez oluşturmuştur. Gazeteci kimliği sayesinde yerel halkın günlük sıkıntılarına daha hakim bir karakter olduğu için bunu yapmakta hiç zorluk çekmemiştir. İbrahim Şinasi tüm bu Batılılaşma ilgisine karşın Türkçe diline değer vermiş bir sanatçıdır.

Kendini Türk dilini araştırmaya yöneltmiş ve duyduğu deyişleri, atasözlerini biz sözlükte toplamayı amaçlamıştır. Eserlerinde genellikle Batı dünyası, millet, vatan, akılcılık, devlet, kanun, medeniyet ve adalet kavramlarına sıkça yer vermiştir. Tüm bunlar bize İbrahim Şinasi’nin yeniliğe açık ama aynı zamanda milli değerlerini kaybetmemiş ve milleti için çabalayan bir sanatçı kişiliğine sahip olduğunu gösterir.

Noktalama İşaretlerini İlk Hangi Eserinde Kullanmıştır?

 Noktalama işaretlerini ilk kullandığı eseri Şair Evlenmesi’dir. Bu eser aynı zamanda Batılı tarzda yazılmış ve yayımlanmış ilk tiyatro eseridir.

Şair Evlenmesi Eserinin İçeriği ve Konusu Nedir?

 İlk olarak iki perde olarak yazılmış olan Şair Evlenmesi, daha sonra tek perde olarak Tercüman-ı Ahval’da yayınlanmıştır. 1859’da yazılmış olmasına karşın ilk sahnelenmesi 1908 yılında olmuştur. Yayımlanmış ilk tiyatro eseri olsa dahi Türk edebiyatının ilk tiyatro eseri değildir.

Oyun karakterleri Şair Müştak Bey, Kumru Hanım, Ziba Dudu, Hikmet Efendi, Sakine Hanım, Habbe Kadın, Ebullakleka, Batak Ese ve Atak Köse’dir. Konusu sosyal bir eleştiri üzerinden görücü usulü evliliği hedef alır. Bu durumdan kaynaklı eser bir töre komedisidir. İncelendiğinde İbrahim Şinasi’nin Moliere’den etkilendiğini gösterir. Batılı tarzda yazılmış ilk tiyatro eseri olsa da orta oyunu havası da sezilir.

Bu yazılarımıza göz at

Hakkında Tolwon.Com

İnsanların en hayırlısı insanlara faydası olandır. Türk Edebiyatına dair her şey tolwon.com 'da sizleri bekliyor..

İlginizi Çekebilir!

Dilbilgisinde Zarf Nedir? 5 Zarf Türleri Açıklaması

Zarf diğer adıyla “belirteç” dil bilgisinde yer alan sözcük türlerinden biridir. Eylem yöneltilen soruların cevabı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir