Kanıtlayıcı Anlatım Nedir? Bir görüşü kabul ettirme, aydınlatma, inandırma ve ikna etme amacıyla yazılan yazılardır. Okuyucuyu, dinleyiciyi ikna etmek, düşündürmek amacıyla birtakım sözcük ve sözcük grupları aralıklarla tekrar edilir.
Kanıtlayıcı anlamında hitap edilen kitlenin kültür düzeyi ve beklentileri göz önünde bulundurmakla beraber örneklendirme, sayısal verilere, tanımlamalara, tanık göstermelere ve açıklamalara başvurulur.
Kanıtlayıcı Anlatımın Özellikleri
- İnandırma, aydınlatma, kendi görüşlerini kabul ettirmeyi amaç edinilir.
- Açıklama ve Kavramları tanımlama önemlidir.
- Okuyucu ve dinleyiciyi düşündürmek, ikna etmek ve üzerinde durulan konudan uzaklaşmamak için bazı sözcük, sözcük grupları ve cümleler tekrar tekrar edilir.
- Konuşmacı ve sanatçı üzerinde durduğu konuya ışık tutmak ve düşüncelerini kabul ettirmek için örneklerle anlatım sunar
- Konuşmacı ve yazar konuya ışık tutmak maksadıyla farklı kişilerin düşüncelerine yer verir.
- Sözcükler ve sözcük grupları gerçek anlamında kullanılır.
- Dil en çok göndergesel işlevde kullanılır.
- Açıklayıcı, tanımlama, betimleme, karşılaştırma, sınıflandırma örneklendirme, tanık gösterme, sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yollarına fayda almaktadır..
- Kanıtlayıcı anlatımda hitap edilen kesim, kültür düzeyi ve beklentileri önemlidir.
Öğretici Metinler, Açıklayıcı Metinler, Tartışmacı Metinler, Kanıtlayıcı Metinlerin Benzer ve Farklı Yönleri

Kanıtlayıcı Anlatım Örnek
Kanıtlayıcı Anlatım Örnekler
Son araştırmalara bakılırsa Ahmet Haşim’in şiirlerinde kullandığı sözcük sayısı, çoğu büyük şaire gore fazlaca sınırı olan. Toplam 1446 sözcükle şiir yazmış “Merdiven” şairi. Mehmet Fuat hatırlatıyor: Firdevsi 8300 kelimeyle, Fuzuli 4000 kelimeyle, Orhan Veli ise 3945 kelimeyle yazmıştır. Çok küçük sözlüğüyle Ahmet Haşim duyuşta, düşünüşte, bir ihtimal, bile isteye ufkunu daraltıyor, kendi duyuşunu ısrarla vurgulamayı tercih ediyordu.
Kanıtlayıcı Anlatım Örnekler
Bir şiirde kullanılan sözcüklerin, günlük yaşamda fazlaca kullanılan, yaygın sözcükler oluşu bir zayıflık mıdır? Ben buna katılmıyorum. Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Aşık Veysel günümüze dek gündemde kalabilmişse halkın dilini kullandıkları içindir. Şair uzaydan gelmediğine nazaran verili dili kullanmak durumundadır.
Kanıtlayıcı Anlatım Örnekler
Son yıllarda yapılan araştırımalar eğitimde övme ve ödüllendirmenin, yerme ve cezalandırmadan daha iyi sonuçlar verdiğini keşfetmiştir. Bir araştırmacı övme ve yermenin başarı üzerindeki etkisini ölçmek için 4 ve 6.Sınıf öğrencilerine bir matematik testi uygulamış ve böylece aynı yaşta ve aynı yetenekte olan öğrencileri dört gruba ayırmıştır. Beş gün üst üste bu gruplara, üstünde on beşer dakika çalışmak suretiyle 30 mesele vermiştir.
Bu deneyde her günkü emek harcamadan sonra I. Gruptaki çocukların her biri sınıfın önüne çağırılıp kendilerine fazlaca iyi başardıkları açıklanmıştır. II. Gruptaki öğrenciler yine sınıfın önüne çağırılıp hataları belirtilmiş ve başarısızlıktan dolayı azarlanmışlardır. III. Gruptakilere hiç bir şey yapılmamıştır; bunlar sadece ötekilere yapılan muameleyi görmüşlerdir. IV. öbek ise ayrı bir dershanede çalıştırılmıştır. Bunlar ödüllendirilmeyip cezalandırılmadıkları şeklinde I ve II. Grubun tabi olduğu muameleyi de görmemişlerdir. Beş günlük vakit içinde I. Grupta sürekli bir ilerleme görülmüş, II. öbek öğrencilerde ikinci gün bir çaba artışı ama sonrasında bir gerileme meydana gelmiştir. III. Grubun başarısı övülen ve azarlanan gruplara bakılırsa daha düşük olmuş; IV. öbek (hiçbir muameleye tabi olmayanlar) ise hepsinden daha geri kalmıştır.
Anlatım Türleri Nelerdir?
- Öyküleyici Anlatım (Hikâye Etme)
- Betimleyici Anlatım (Tasvir Etme, Betimleme)
- Öğretici Anlatım
- Açıklayıcı Anlatım
- Tartışmacı Anlatım
- Kanıtlayıcı Anlatım
- Coşku ve Heyecana Bağlı (Lirik) Anlatım
- Destansı (Epik Anlatım)
- Emredici Anlatım
- Düşsel (Fantastik) Anlatım
- Gelecekten Söz Eden Anlatım
- Söyleşmeye Bağlı Anlatım (Diyalog)
- Mizahi Anlatım
çok yararlı oldu 12. sınıfım burdan notlar çıkararak çalışıcam
yararlı bir yazı, teşekkürler
Okudum anladım yazana teşekkürler
Çok iyi gerçekten
edebiyat muq
12.sınıfım ve aradığım tüm bilgileri buldum gerçekten çok yararlı bi site
Çok yararlı bir sitesiniz.
Yararlı bir site
Yararlı yazı🤞🏻