oguz-atay
Modernist

Oğuz Atay Işığında Modernist Edebiyat

Oğuz Atay ’ın öyküleri, modernist edebiyatın birçok özelliğini bünyesinde barındırmaktadır. Beyaz Mantolu Adam adlı öyküsü ise modernist imgesiyle bireysellikten ve yabancılaşmadan bahseder. Eserin ana teması, toplum karşısında yer alan bireydir.

Beyaz Mantolu Adam Özet ve Detaylar

Eserde ise bu bireyi beyaz kadın mantosu giyen bir adam canlandırmaktadır. Öyle ki bu adam kadın mantosu giyerek kural dışı bir harekette bulunmuştur. Bu anlamsız durum etrafındaki insanların dikkatini çekmiş beyaz mantolu adam toplumdan yalıtlanmıştır. Adamın giydiği beyaz manto, onu topluma karşı yabancılaştırırken insanlar tarafından suiistimale açık bir pozisyona getirmiştir. Eserde ona hiç fikri sorulmadan bir mağaza sahibi, canlı manken olarak vitrine konulması buna örnek olarak verilebilir. Böylelikle topluma karşı yabancılaşan beyaz mantolu adam, eserin devamında kendine de yabancılaşmaya başlamıştır.

Destan Nedir? Adlı makalemize göz atmak ister misiniz?

Beyaz Mantolu Adam Detaylar

Bununla birlikte Beyaz Mantolu Adam isimli öykü kalıp yargılarla doludur. Toplumun ötekileştirdiği birey, adeta kendi iç dünyası içerisinde hapsolarak dış dünyadan soyutlanmaktadır. Bu öykü üzerinden incelediğimizde ise beyaz mantolu adamı oldukça tuhaf karşılayan toplum, ona karşı turist olmak ve İngiliz olmak gibi  ithamlarda bulunmuşlardır. Bu olay toplumun ilginç bir insan gördüklerinde kafalarındaki kalıplaşmış yargıları kullanarak bireyleri yaftalamasının en açık tezahürüdür. Bu eser konu itibariyle yabancılaşma, yalnızlık, iletişimsizlik ve kent insanın yaşamı ve olaylara bakış açısını yansıtması açısından modernist edebiyatın konu özelliklerini içermektedir.

Modernist Edebiyat ile Oğuz Atay

Diğer yandan bu hikaye, modernist edebiyatın teknik özelliklerini de taşımaktadır. Örneğin, bu öyküde neden-sonuç ilişkisi üzerine bir kurgu söz konusu değildir. Beyaz mantolu adamın bütün parasını vererek kadın mantosunu satın alması ve mantoyu giyerek sokaklarda dolaşmasına dair belirgin bir neden söz konusu değildir. Ayrıca hikayenin sonunda adamın boğularak hayatına son vermesi ile açık bir sonuca ulaşmak da mümkün değildir. Son olarak yazarın hikayeyi eleştirerek bir üst kurmaca ile esere son vermesi modernist edebiyatın teknik özelliklerine örnek olarak verilebilir.

Bu yazımızda sizlere ” Oğuz Atay ‘ın modernist edebiyatı hakkında bilgi atardık. Yorumlarda bizlere destek olabilirsiniz. İçerik göndermek isterseniz lütfen iletişime geçiniz.

 

Hakkında Tolwon.Com

İnsanların en hayırlısı insanlara faydası olandır. Türk Edebiyatına dair her şey tolwon.com 'da sizleri bekliyor..

İlginizi Çekebilir!

Dilbilgisinde Zarf Nedir? 5 Zarf Türleri Açıklaması

Zarf diğer adıyla “belirteç” dil bilgisinde yer alan sözcük türlerinden biridir. Eylem yöneltilen soruların cevabı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir