Tiyatro kelimesi eski Yunancadan gelmektedir. Eski Yunan’da bu kelime “Herhangi bir oyunun oynandığı mekân” anlamına geliyordu. Tiyatro güzel sanatların bir dalıdır. Gelin tiyatronun derinliklerine beraber inelim.. Edebiyasa sizlere tiyatroyu aktarıyor..
Tiyatro Ne Demek?
Tiyatro kelimesi eski Yunancadan gelmektedir. Eski Yunan’da bu kelime “Herhangi bir oyunun oynandığı mekân” anlamına geliyordu. Tiyatro güzel sanatların bir dalıdır. İzlemesi zevkli olduğu kadar bu oyunu icra eden sanatçılar için de tiyatro sergilemek bir o kadar da zordur. Sanıldığının aksine bu sanatı icra etmek filmler, diziler vb. gibi herhangi bir ekrandan izlenen eserleri meydana getirmekten çokça daha zordur.
Tiyatro oynamak için öncesinde günlerce çalışmak çabalamak ve bir o kadar da ezber yapmak gerekir. Filmlerde set arkalarında unutulan sözcükler ve cümleler tekrardan okunarak hatırlanma lüksüne sahip. Fakat bu durum tiyatro için geçerli değildir. Tiyatro’da performans canlı sergilendiği için yapılacak her hangi bir hata olumsuz sonuçlar doğurabilir. O yüzden tiyatro yapan sanatçılar gerçek sanatçılardır diye nitelendirebiliriz.
Tiyatro Nedir? – Tiyatro Tarihi
Bilindiği üzere sanat dallarının çoğu dini olaylar neticesinde ortaya çıkmıştır. Üzerinden zaman geçtikçe bu durumdan kurtularak bir oyun haline gelmiştir. Tiyatro tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Milattan çok çok önce insanlar henüz dil bilmediği yani konuşmadığı zamanlarda kendilerini ifade etmek için beden hareketlerine başvuruyorlardı. Bunlardan farklı olarak tarihi Sümer, Mısır, Eski Yunan ve eski Şamanist inançlı törenlerin tiyatronun doğuşunda rol oynadığı biliyoruz.
Türk edebiyatına ise Tanzimat döneminde girmiştir. Tanzimat dönemi öncesinde Türkler tiyatroyu bir nevi köy seyirlik oyunları olarak nitelendiriyordu. Karagöz, kukla, orta oyunu ve meddah hikâyelerini en az birkaç kere duymuşsunuzdur. Bu oyunlar Türklerin oynadığı veya oynattığı ilk tiyatro biçimleridir. Şinasi’nin Şair evlenmesi adlı eseri edebiyatımızdaki ilk tiyatro örneği olarak kabul edilmiştir.

Türkiye’de Tiyatro Oyunları
Türkiye’de tiyatroya verilen değer zaman geçtikçe azalmış olsa da hala tiyatro aşığı on binlerce insan vardır. Bu insanlar tiyatronun tadını hiçbir dizi ve filmden alamadıklarını söylerler. Tiyatro oyunları gerçekten de çok farklıdır. Sahnenin yaşattığı hava oldukça hoştur. Sizler için İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerimizde en çok bilinen bazı tiyatro sahnelerini derledik;
İstanbul Tiyatro
- Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
- Zorlu Center PSM
- Taksim Tiyatrosu
- Ses – 1885 Orta oyuncular Tiyatrosu
- Moda Sahnesi
Ankara Tiyatro
- Altındağ Sahnesi
- Büyük Tiyatro
- Cüneyt Gökçer Sahnesi
- Şinasi Sahnesi
- Ziraat Sahnesi
İzmir Tiyatro
- İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi
- Sahne Tozu Tiyatrosu Haldun Dormen Sahnesi
- İzmir Devlet Tiyatrosu Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi
- Han Tiyatrosu
- Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu

Kadıköy’de bilindik birçok tiyatro sahnelerimiz vardır. Kadıköy tiyatro olarak ayrıştırılacak olursak bunlardan en iyileri; Kadıköy Haldun Taner sahnesi ve Moda Sahnesi diyebiliriz.
Zaman zaman çocuklar için de çocuk tiyatro oyunları sergilenmektedir. Bu tiyatrolar için bilet veya bilgi almak isterseniz İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile iletişime geçerek veya web sitesini ziyaret ederek “ Online bilet al ” menüsünden seçtiğiniz tiyatro oyunları hakkında bilgi veya bilet alabilirsiniz. Buradan yalnızca çocuk tiyatro oyunları için değil, yetişkinler içinde düzenlenen tiyatro oyunlarına ulaşabilirsiniz.
Şimdilerde tiyatro bileti fiyatları oldukça ucuzlamış durumda. Tabi ki bunun nedeni tiyatro oyunu için talebin oldukça az olması. Bizler gerektiği değeri tiyatroya vermiyoruz. Tiyatrocular da sergilenecek oyunları bir hayli azaltmış durumdalar bu nedenle.
Bu yazılarımıza göz at!
Edebi Mektup Nasıl Yazılır
Edebi Çevirmen Nasıl Olmalıdır
Edebi Metin Nasıl Okunur
Edebi Akım ve 10 Anahtar Kelime