Herhangi bir olay, durum veya tasarının sahnede canlandırılması maksadı ile yazılmış eserlere “dramatik metinler” adı verilir. Bu metinlerin sahnede canlandırılması ile oluşan sanat da tiyatro olarak isimlendirilir. Tiyatro pek çok diğer sanat dalı gibi dini törenlerden çıkmış, gün geçtikçe bu niteliğinden sıyrılarak bir sanat halini almıştır. Tiyatronun kökeni, insanın doğa olaylarını kendi hareketleriyle yerine getirme çabalarına dayanır. Tiyatroda pratik bilgiler de çok önemlidir.
Tiyatro Özellikleri Nelerdir? Tiyatro Tanımı
Herhangi bir olay, durum veya tasarının sahnede canlandırılması maksadı ile yazılmış eserlere “dramatik metinler” adı verilir. Bu metinlerin sahnede canlandırılması ile oluşan sanat da tiyatro olarak isimlendirilir. Tiyatro pek çok diğer sanat dalı gibi dini törenlerden çıkmış, gün geçtikçe bu niteliğinden sıyrılarak bir sanat halini almıştır.
Tiyatronun kökeni, insanın doğa olaylarını kendi hareketleriyle yerine getirme çabalarına dayanır. Tiyatroda pratik bilgiler de çok önemlidir.
Tiyatro eserlerinde hem yazarın hem de oyuncuların izleyenler açısından etkisi çoktur. Sanatlı yazı türleri arasında yazımı en zor olanı, izleyiciye ulaşmak için en çok çaba isteyeni tiyatrodur. Öykü ya da roman yazarında olduğu gibi tiyatro yazarı da olmuş ya da olabilecek olayları anlatır, fakat bu sefer oynanmak için yazar. Tiyatro eserinin bir okuyucu kitlesi mevcuttur, bir de izleyici kitlesi mevcuttur.
Güzel sanatlar arasında en canlı olanıdır, çünkü edebiyat, konuşma, hareket, müzik, dans gibi güzel sanatların birçoğu tiyatroda buluşur. Tiyatronun elemanları; kişiler, olay veya durum, yer, zaman, oyuncular ve izleyicilerdir.
- Kişiler: Tiyatro eserindeki kişiler konuya göre değişiklik gösterir. Tiyatronun olayı, bir kişinin ya da grubun başından geçer. Kişiler olayla ilişkilerine göre; birinci ve ikinci derecede önemli kişiler diye iki gruba ayrılır.
- Olay veya Durum: Tiyatro hem söz hem de faaliyet sanatıdır. Tiyatro eserini oluşturan diğer elemanlar bu iki niteliğe göre biçim alır. İnsanı başına gelebilecek her çeşit olay, insanın karşılaşabileceği her durum tiyatro eserinin konusu olarak seçilebilir.
- Yer: Tiyatro eserinde olayın geçtiği yer sahnede dekor ile canlandırılır.
- Zaman: Tiyatro eserinde zamanın veriliş biçimi yazarın isteğine bağlıdır.
- Oyuncular: Tiyatro eserinin en önemli özelliği dramatik özelliğinin olmasıdır. Olaylar sahnede canlandırılacak şekilde yazılır. Bunları sahnede canlandırmaya rol yapma denir. Rol yapan erkek ise aktör, bayan ise aktris adını alır.
- İzleyiciler: Tiyatroda izleyici çok önemlidir. İzleyici olmayan bir tiyatroyu yazmaya da oynamaya da ihtiyaç yoktur. Tiyatrodaki başarı izleyicisiyle ölçülür.

Tiyatronun Özellikleri
- Hareketlerle sözler birbirini destekler.
- Serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşur.
- Hayatını tümü tiyatronun konusu olabilir.
- Tiyatro içerdiği konuya ve konunun anlatılış şekline göre trajedi, komedi, dram, opera, operet, bale, şeklinde isimler alır.
- Tiyatro yapıtlarının bölümüne perde denir.
- Tiyatro hem göze hem kulağa yönelik olduğundan etkileyicilik gücü oldukça çok olan bir sanattır.
Tiyatro hakkında daha fazla bilgi ve öğrenim için bu makalemize göz atın; Tiyatro Nedir? Tiyatro Özellikleri
Konuyu işleyişi bakımından üç çeşit tiyatro eseri mevcuttur. Birincisi kurallı anlatımı olan, izleyicide acıma ve korku saçan trajedi, ikincisi gerçekleşenlerin gülünç yanlarını sergileyen komedi, üçüncüsü hayatı hem acıklı hem de gülünç yanları ile olduğu gibi aktaran dramdır.
- Trajedi: Manzum şekilde kaleme alınır. Konusunu tarih ve mitolojiden alır. Kahramanları soylu insanlar ve tanrılardır.
- Komedi: Bireylerin ve toplumun komik ve aksayan yanlarını sahnede gösteren bir tiyatro oyunudur.
- Dram: Komedi ve trajedinin birleşiminden oluşmuş gibidir. Hayat sahnede tüm yönleriyle sergilenir. Manzum veya mensur şeklinde yazılabilir. Konular normal yaşamdan seçilir. Kahramanlar sıradandır.
- Opera: Manzum ve bestesi olan bir tiyatrodur.
- Operet: Hafif ve eğlenceli olan operetin içinde kimi zaman müziklere yer verilir.