Türk Edebiyatının Ana Dönemleri
Türk edebiyatının ana dönemleri nelerdir? Türk edebiyatının ana dönemleri kendine özgü yıllarda kendi tarzlarıyla ortaya çıkardıkları eserler, sanatçılar, yaşantılar Türk edebiyatında pek çok sanatçı yer edinmiştir. Peki Türk edebiyatının ana dönemleri nedir? Türk Edebiyatının ana dönem özellikleri nelerdir? Şimdi Türk edebiyatının ana dönemleri ile ilgili bütün cevaplar
Türk edebiyatı uzun tarihli dönüm noktaları olmuştur. Bu dönüm noktaları büyük ana parçalardan oluşur. Türk edebiyatı 3 ana döneme ayrılır. Türk edebiyatında ana dönemler hem sözlü hem de yazılı olarak ikiye de ayrılır.

Türk Edebiyatının Ana Dönemleri Kısaca
- İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı
- İslamiyet Sonrası Türk Edebiyatı
- Batı Etkisindeki Türk Edebiyatı
Türk Edebiyatının Ana Dönemleri Nelerdir?
İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Dönemi
Türk edebiyatının ana dönemlerinde ilk olarak ” İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ” dönemi gelmektedir. Bu dönemde daha çok Göktürk yazıtları bu edebiyatın eski tarihlere dayandığının en iyi kanıt niteliğidir. İslamiyet öncesi Türk Edebiyatı yazılı ve sözlü olarak ikiye ayrılmaktadır. Yazıtlarda çok iyi ve ince bir dil görülmektedir.
Destansı hikayeler, kahramanlık konularında destanlarla içerik çıkarmışlardır. Aşk veya doğa konuları koşuklarla anlatılılarak günümüz yıllarına kadar gelmiştir.
İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Dönem Özellikleri Kısaca
- Toplumun ortak görüşlerini yansıtır
- Seçkin kişileri konu alır
- Oldukça uzun yazılardır
- Olayların toplumda derin izler bırakması
- Olağanüstü nitelikler göstermesi
- Milli dil ve nazım şekilleriyle söylenmesi
İslam’ın Kabul Edilişinden Sonraki Türk Edebiyatı Dönemi
Türk milliyetinin İslam’ı kabul etmesinden sonra ortaya çıkan büyük bir dönemdir. Bu dönemde destan, sav, sagu, koşuk gibi pek çok eser vermişlerdir. İslam etkisinde, Arap ve Fars harflerinin yoğun olduğu bir dönemdir. İran edebiyatı, Arap Edebiyatı olarak pek çok alandan eser çıkarmışlardır. Türk edebiyatı denilnice akla gelen dönemlerden Halk ve Divan edebiyatı bu dönemde ortaya çıkmıştır. Divan edebiyatında dil, oldukça ağır ve süslüdür. Halk edebiyatında dil, daha yalın ve sadedir.
Buradaki yazımızda Divan ve Halk Edebiyatında Farklara göz atabilirsiniz.
Batı Edebiyatı / Batı Etkisindeki Türk Edebiyatı
Tanzimat, serveti fünün, fecri ati, cumhuriyet edebiyatı, milli edebiyat gibi büyük topluluklar ” batılı ” anlamda ortaya çıkmıştır. Bu dönemde neredeyse divana veda edilmiştir. Her telden içeriğin bulunduğu bu dönem, günümüze kadar büyük yankıyla ulaşmaktadır.
Özellikle Tanzimat Edebiyatı ilklerin edebiyatı olarak bilinir.
Güzel bir çalışma olmuş
Güzel bir çalışma olmuş gayet iyi
Gercekten yararlı bilgiler var
Faydalı bir paylaşım, sağ olun.
Türk Edebiyatı hakkında genel bilgiler içeren yararlı bir paylaşım olmuş sağ olun.